Publicat pe

Ce este învățarea activă?

“Este imposibil ca elevii sa invete ceva cat timp gandurile lor sunt robite si tulburate de vreo patima. Intretineti-i deci intr-o stare de spirit placuta, daca vreti sa va primeasca invataturile. Este tot atat de imposibil sa imprimi un caracter frumos si armonios intr-un suflet care tremura, pe cat este de greu sa tragi linii frumoase si drepte pe o hartie care se misca.”     

(John Locke – “Some Thoughts Concerning Education”)

 

Copiii sunt expuși zi de zi la o cantitate ridicată de informații, multe dintre ele pierzandu-se odata cu trecerea timpului din lipsa aplicabilității și practicării lucrurilor învățate.

Noi, la Fabrica de Experimente, credem ca lipsa practicii reprezintă o problema importanta de care tinerii invățăcei se lovesc inca din bancile scolii generale, până la intrarea la liceu.

Intr-o ora de curs normală, profesorul predă lectia de zi, copilul interactionând foarte putin cu acesta și nefiindu-i stimulată creativitatea sau curiozitatea. Spre exemplu, un fenomen chimic precum solubilitatea va fi cu greu înțeles de un adolescent, daca nu are ocazia de a vedea ce se petrece in realitate atunci cand incerci să amesteci apa și uleiul în același recipient.

Trusa noastra de experimente #1Wow, ce cool e apa! conține 17 experimente științifice, prin intermediul cărora copiii pot înțelege mai bine fenomenele naturii, chimia sau fizica.

Una dintre cele mai bune modalitati prin care copiii, incepand cu varsta de 6 ani, iși pot imbunatati capacitatea cognitiva o reprezinta învătarea activă.

Ce presupune asta?

Învățarea activă, dupa cum anunță și numele, reprezintă procesul prin care lecția este centrată pe dezvoltarea și stimularea curiozitatii copilului. Acesta este incurajat să participe activ la lecție, punând întrebări, oferind sugestii, construind pe conceptele predate. Mai mult decat atat, invătarea devine aplicată, copilul avand oportunitatea de a experimenta în acel moment ce i-a fost predat. Acest tip de comportament poate fi stimulat în timpul orelor de matematica, chimie, fizică, științe, biologie, sau chiar sport.

Așadar.. când a fost ultima oara când l-ai întrebat pe prichindelul tău ce a învățat cu adevărat în acea zi la școală și nu ai primit tipicul răspuns “nimic” sau un mormăit despre niște lucruri pe care nici el nu le-a înțeles prea bine?

Noi vrem să schimbăm asta. Vrem să auzi cuvinte precum “m-am distrat”, “am învățat lucruri noi”, “mă pasioneaza asta”, “sunt fericit!

Publicat pe

#WOW! Ce cool e apa!

Suntem pe cale să lansăm trusa de experimente cu tematica apei, astfel încât copii de la 6 ani să se poată bucura de ştiinţă într-un mod interactiv şi distractiv. Trusa va conţine materialele necesare şi un ghid pentru a putea duce la capăt experimentele de fizică şi chimie. Un cadou perfect pentru cei mici, numai bun pentru trezirea gustului faţă de ştiinţă. Iar ca acest lucru să fie posibil, noi avem nevoie de doar 7 000 de lei. Pentru a ne afla povestea citiţi continuare.

Continuă să citești #WOW! Ce cool e apa!

Publicat pe

Hai să ne cunoaștem!

Numele meu este Alexandra Butmălai, am 18 ani şi sunt elevă în clasa a 12-a la Colegiul Naţional Sf. Sava din Bucureşti. Pentru a-mi înţelege mai bine pasiunea pentru “Fabrica de experimente”, vreau să merg câţiva ani în urmă cu povestea mea, mai exact să vă descriu puţin nemulţumirea fetiţei Alexandra în “lupta” ei cu şcoala cea de toate zilele. Dacă pentru mulţi copii vârsta întrebărilor“trece” la un moment dat, eu încă n-am depăşit-o! Întotdeauna am pus întrebări, dar de cele mai multe ori am primit doar răspunsuri convenţionale, sau chiar mai rău: “noi aşa facem pentru că aşa se face!”. M-am conformat, ce puteam să fac? Am învăţat să scriu, am învăţat că merele cad din pom şi nu se ridică la cer, am învăţat că apa nu se amestecă niciodată cu uleiul, dar am şi uitat foarte multe astfel de reguli, pentru că nu-mi foloseau sau EU nu le foloseam niciodată!

Continuă să citești Hai să ne cunoaștem!