CINE SUNTEM NOI?

Cine suntem noi? Hello! Aici Fabrica de Experimente! Suntem un grup de liceeni inventivi din toată ţara care s-au hotărât că e timpul unei schimbări în curicculum şcolar. În momentul de faţă suntem 20 de tineri care lucrează cot la cot pentru a oferi generaţiilor mai tinere un mediu propice de învăţare. Suntem lideri, olimpici şi dorim să oferim mai departe din cunoştintele noastre.

Hai sa ne cunoastem!

Numele meu este Alexandra Butmălai, am 18 ani şi sunt elevă în clasa a 12-a la Colegiul Naţional Sf. Sava din Bucureşti. Pentru a-mi înţelege mai bine pasiunea pentru “Fabrica de experimente”, vreau să merg câţiva ani în urmă cu povestea mea, mai exact să vă descriu puţin nemulţumirea fetiţei Alexandra în “lupta” ei cu şcoala cea de toate zilele. Dacă pentru mulţi copii vârsta întrebărilor “trece” la un moment dat, eu încă n-am depăşit-o! Întotdeauna am pus întrebări, dar de cele mai multe ori am primit doar răspunsuri convenţionale, sau chiar mai rău: “noi aşa facem pentru că aşa se face!”. M-am conformat, ce puteam să fac? Am învăţat să scriu, am învăţat că merele cad din pom şi nu se ridică la cer, am învăţat că apa nu se amestecă niciodată cu uleiul, dar am şi uitat foarte multe astfel de reguli, pentru că nu-mi foloseau sau EU nu le foloseam niciodată!

Timp de 6 luni am susţinut un curs de experimente la Academia Kogaion din Bucureşti, în faţa unui număr din ce în ce mai mare de elevi de şcoală primară si gimnazială. A fost un mare succes, ideile mele erau deja verificate şi funcţionau, aşa că am trecut la faza următoare în care, sprijinită fiind de câţiva colegi de clasă am finalizat un prim plan de afacere, valabil pentru următorii 5 ani.

Am înţeles foarte curând că am nevoie de o echipă, iar datorită proiectelor Creatori de viitor, Aspire High School şi Excepţionalii am reuşit să-mi creez una. În momentul de faţă suntem 20 de tineri de prin toată ţara – lideri, olimpici, oameni schimbă-lume, care îşi doresc să revoluţioneze educaţia din România prin demonstrarea faptului că experimentele sunt un element important din procesul de învăţare. Valorile noastre sunt: creativitatea, prietenia, cooperarea şi comunicarea, inteligenţa, inovaţia, respectul, ambiţia, calitatea, pasiunea şi nu în ultimul rând un strop din nebunia caracteristică generaţiei din care facem parte. Având aceste valori, intenţionăm să îi ajutăm pe copii (6-14 ani) să descopere plăcerea de a experimenta tot ceea ce învaţă şi de a trezi iubirea faţă de ştiinţă prin kit-urile noastre experimentale.

DESPRE NOI

1) Fabrica de Experimente este mai mult decât un proiect, este motorul unei schimbări în modul de abordare a stiințelor exacte, cu scopul de a le face mai accesibile și mai usor de înțeles. Suntem un grup îndrăzneț de liceeni cu visuri mărețe, din toate colțurile țării, uniți de gândul că putem și că trebuie să schimbăm ceva.

2) Cursuri la Academia Kogaion, desfășurate în perioada ianuarie - iunie 2015, a relevat nevoia pe care Fabrica de Experimente își propune să o semnaleze și să o rezolve. În cadrul acesteia, în fiecare marți, timp de 6 luni, Alexandra a realizat experimente cu copiii, identificând impactul pe care îl au acestea în educația lor.

3) START – mai 2015 : Înainte de a deveni Fabrica de Experimente, proiectul se putea numi mai degrabă Sufrageria de Experimente, camera devenind studio pentru realizarea materialelor video. Multe lucruri s-au schimbat de atunci, însă nu și ideea de a aduce factorul practic și distracția în modul de învățare a stiințelor exacte, văzute de mulți ca fiind dificile și plictisitoare.

4) Echipa Fabricii de Experimente s-a conturat în vara lui 2015, prin intermediul Aspire Academy și Creatori de Viitor. Aceste proiecte au pus în contact tineri implicați din toată țara, cu viziuni asemănătoare, cu dorința de a face o schimbare și, mai mult decât atât, cu siguranță că împreună, schimbarea este posibilă.

5) În aprilie 2016, Fabrica de Experimente a fost una dintre nominalizările la Gala Societății Civile a Tinerilor din România, proiectul fiind apreciat pentru impactul pe care îl are asupra modului nonformal de predare a noțiunilor științifice.

6) În toamna lui 2015, Fabrica de Experimente a fost unul dintre câstigătorii programului Leaders for The Future - concurs de antreprenoriat și leadership destinat tinerilor sub 30 de ani. Momentul nu a contat numai prin finanțarea propriu-zisă, ci s-a concretizat într-o rampă de lansare pentru Fabrica de Experimente.

7) Creative bussiness ideas – În decembrie 2015, Fabrica de Experimente a fost premiată cu locul I în cadrul concursului Creative Bussiness Ideas, unde a obținut punctajul maxim.

8) Fabrica de experimente Roadshow – în perioada 23-27 aprilie, caravana Fabricii a trecuit prin 3 mari orașe ale țării : București, Bacău și Cluj unde, împreună cu voluntari și organizatori locali au realizat experimente alături de peste 1800 de copii. O săptămână plină, obositoare, dar plină de satisfacții. Acest tur a fost posibil datorită Asociației 11even și a sponsorului principal, Kaufland.

9) Fabrica de experimente Roadshow for Charity – înainte de a fi un start-up, Fabrica e un loc al tuturor, și încercăm sa oferim cât mai mult, mai ales celor care nu sunt atât de norocoși. În mai si iunie 2016, voluntarii Fabricii au susținut show-uri cu sprijinul YouthBank alături de 100 de copii din 3 orfelinate, în cadrul cărora micuții cercetători au primit câte un kit #1WOW, ce cool e apa! și au realizat 3 experimente cu ajutorul nostru. În final, noi am fost cei care am simțit că am primit mai mult: râsete, mulțumiri și sentimentul că facem ceea ce e bine.

10) Crowdfunding – Mereu în căutarea de noi oportunități, în iulie 2016 Fabrica a trecut printr-un proces de crowdfunding prin intermediul platformei crestemidei.ro, atingându-și scopul în doar 10 zile. A fost înca o dovadă că dacă ai încredere în munca ta, atunci vei putea să îi convingi și pe alții. Le mulțumim celor care ne-au ajutat să visăm în continuare.
Echipa

Fabrica de experimente se mândrește cu o echipă fantastică, formată din tineri ambițioși și pasionați care vor să schimbe viitorul educației din România! Putem spune că suntem prezenți în toată țara! Fiind toți elevi în cele mai bune licee din țară, avem atât background-ul, cât și vârsta, necesare unei legături cu prichindeii pe care vrem să-I ajutăm. Noi am trecut, nu de mult, acea vârstă cheie în care copiii se formează și conștientizăm importanța acesteia. Mai mult, știm cam ce ar dori un copilaș să experimenteze și de aceea am ales ce-I mai bun pentru ei. Încântați de cunoștință!

ADELIN TORGE

ALEXANDRA ANDRECUT

ALEXANDRA BUTMALAI

ALINA SMEU


ANCA MILEA

ANDREEA CHIS

ANDREI NISTOR

CATALIN TIMIS


DARIA IONESCU

DENISA ALBU

ILINCA BURDULEA

IOAN STARCIUC


IRIS ROATIS

IULIA GOGANU

LAURA PIRCALABOIU

MARA DOROFTE


MIHNEA MIHAILESCU

SILVIA SUSAI

TEOFANA MOISI

FILIP LUPAS


EMANUEL FARAUANU

PARTENERI